קרוב-רחוק: האי הים תיכוני קפריסין על קצה המזלג

מירה איתן פירגנה לעצמה סיור קולינארי בקפריסין וחזרה עם חיוך רחב. כל-כך קרוב, כל-כך דומה ועם זאת כל-כך שונה

מירה איתן

אוכל קפריסין

לפעמים כל-כך פשוט להשאיר מאחור את טרדות היומיום

לפעמים כל-כך פשוט להשאיר מאחור את טרדות היומיום. (צילום:מירה איתן)

פחות מ-50 דקות של טיסה ואתם נוחתים באחד היעדים הכיפיים ביותר בים התיכון ומשאירים מאחור את טרדות היומיום. קפריסין הוא האי השלישי בגודלו מבין איי הים התיכון, והאח הקטן של יוון. השפה המדוברת בקפריסין היא יוונית, וכמוה גם המנטליות, התרבות והאוכל. האי הקסום הזה מציע לכם חופשה אידיאלית עם ים כחול, חופים שטופי שמש, שלווה, טבע, כפרים ציוריים, הרים נישאים, אוכל ים-תיכוני טוב, אלכוהול בשפע ואינסוף מסיבות. רוב יעדי התיירות של קפריסין נמצאים בחלק הגדול והדרומי של האי, החלק היווני. כמה מאזוריו של האי נמנים על אזורי הנופש הפופולאריים בעולם, ומדי שנה מציפים אותו המוני תיירים.

העיר לרנקה, העיר השלישית בגודלה, ממוקמת בצדו הדרום-מזרחי של האי, שם גם ממוקם שדה-התעופה הבינלאומי הגדול של קפריסין. לרנקה מציעה לתיירים הפוקדים אותה רצועת חוף ארוכה בת 25 ק"מ של חופים יפהפיים, טיילת דקלים מרוצפת מסעדות, בתי-קפה ופאבים שפתוחים עד לשעות הקטנות של הלילה. את חיי הלילה הסוערים באמת של קפריסין תמצאו מרוכזים בעיקר באיה נאפה, העמוסה ברובה בפאבים ומועדונים רועשים המאכלסים בעיקר קהל צעיר ביותר שנוהר מהים בבוקר למועדונים בערב. גם לעיר לימסול יש לא מעט להציע: עיר עתיקה, טירות מפוארות, וכמובן, טיילת שוקקת חיים המציעה שפע של חנויות, מסעדות, מועדונים וטברנות.

לאהוב, לאכול, להתפלל                                                                                                                                    בצדו המערבי של האי שוכנת עיירת הנופש היפה פאפוס, המוקפת אתרים היסטוריים סביבה, נמל עתיק וטיילת ארוכה ויפה מלאה בבתי-מלון ומקומות בילוי. במסעדות של פאפוס תוכלו להתענג על צזיקי נפלא, טאראמה ממכרת, דג שהגיע הבוקר מהים או גירוס מלא כל טוב, ללוות הכל ביין או אוזו קפריסאיים או בזיווניה (הגראפה הקפריסאית), ולקנח בקפה קפריסאי וקינוחים מתוקים המכילים לרוב אגוזים, קרמל, דבש ותאנים, וכל זה במחירים סבירים בהחלט. 

מפאפוס אפשר לצאת לטיולים בחופים יפים ומרהיבים, לבקר במפרצונים צלולים, לצאת לשיט במפרץ קורל ביי ובלגונות הכחולות, ולעצור לאתנחתא במסעדות דגים מצוינות בפוליס ובכפר הדייגים לאצי הצמוד. משם תוכלו להמשיך לטיולים יומיים בהרים, בין יערות אלונים, חרובים וכרמי זיתים וגפנים, לבקר בכפרים עתיקים ציוריים בין נופים פסטורליים, בכנסיות עתיקות ובמספר יקבים בהם תוכלו לטעום את ההיצע הקפריסאי, וגם את הזיווניה שכל אחד מהם מזקק מגפת הענבים שלו. במרכז האי נמצא רכס הרי הטרודוס שמגיעים לגובה של 1952 מטר, ומורדותיהם הירוקים מספקים אינספור מסלולי טיול, מעיינות, וכפרים ציוריים יפים.

המטבח הקפריסאי מבוסס על המטבח היווני, אך משלב בתוכו גם מוטיבים טורקיים ומזרח-תיכוניים אחרים. המטבח עצמו מבוסס ברובו על בשר, אך לאורך החופים תמצאו שלל מסעדות דגים כיאה למקומות השוכנים לחופו של ים. את הארוחות הקפריסאיות המסורתיות נהוג להתחיל במגוון מאזטים המוגשים בצלוחיות קטנות למרכז השולחן, כשלרוב יכלול התפריט סלט ירקות עם גבינה פטה, זיתים, טחינה, גבינת חלומי מטוגנת, צזיקי, טאראמה ועוד.                                                      חלומי, הגבינה הקפריסאית המסורתית, היא גבינה טרייה חצי קשה המיוצרת מחלב צאן, אך כיום היא מיוצרת בעיקר מחלב פרה. הצזיקי הוא מטבל העשוי יוגורט סמיך או לאבנה עם מלפפונים, שמיר, שום, מלח ושמן-זית. טאראמה היא האיקרה הקפריסאית הסמיכה המצוינת. גירוס הוא סוג של שווארמה קפריסאית הכוללת בשר חזיר, טלה או עוף בליווי ירקות וצזיקי, כשאת כל הטוב הזה מניחים על פיתה ומגלגלים לצורה של קונוס, בדומה ללאפה. סוז'וקוס הוא הגרסה הקפריסיאית לצ'ורצ'חלה הגיאורגית – קינוח מתוק של שקדים ואגוזים המצופים במיץ ענבים מיובש, המעוצב בצורה של מעין נר שעווה. האיירן הקפריסאי הוא משקה מרענן העשוי מיוגורט חמצמץ קר מעורבב עם מלח, כאשר המתכון משתנה מאזור לאזור.

החיים שלכם בלאפה… (צילום: מירה איתן)
מה שותים פה

סיפורה של תעשיית היין הקפריסאית מזכיר את סיפור תעשיית היין שלנו. קפריסין היא יצרנית יין עתיקה וממצאים ארכאולוגיים מוכיחים כי ייצור היין באי היה קיים כבר לפני 6,000 שנה. בשני העשורים האחרונים עוברת תעשיית היין באי מהפכת איכות, ומחפשת אחר זהות אישית. שטחים נרחבים של כרמים נעקרו לטובת נטיעות חדשות, עשרות יקבים קטנים החלו לצוץ בכל אזורי היין באי, וייננים חדשים שחוזרים לקפריסין מהאוניברסיטאות הגדולות והנחשבות ביותר בעולם חוזרים כשהם מצוידים בידע וניסיון.

גידול וייצור היין מתרכז בצפון-מערב האי, במחוז פאפוס, באזור המזרחי של הרי הטרודוס ובמדרונות הדרומיים של הרי הטרודוס הפונים ללימסול. הזנים הלבנים לרוב יהיו סוביניון בלאן, ריזלינג, סמיון, שרדונה, מוסקט, קסיניסטרי (זן מקומי), פלומינו, מלבזיה, סולטנה ומלגה. הזנים האדומים יהיו לרוב מאברו, אופטלמו, מרט'פטיקו, מאטארו, לפקאדה, קריניאן, קברנה סוביניון, קברנה פרנק, גרנאש, שיראז ומרלו. בין המשקאות האלכוהוליים הקפריסאיים תמצאו כאן את האוזו קפריסאי – אניס המזוקק מענבים בדומה לייצור ביוון. זיווניה (Zivania) הוא תזקיק אלכוהולי חריף ביותר המיוצר מגפת הענבים. תזקיק המיוחד, המגיע ל-50%-90% אלכוהול, מכונה בפי המקומיים גם כ"וויסקי קפריסאי".

 

שמש, ים ומאזטים

הנה כמה מקומות שבהם סעדתי והיה לי טעים במיוחד. Doner Kebab: ברחוב המקביל למרכז הטיילת בפאפוס, מול הסופרמרקט הגדול, ישנו מקום קטן שמגיש גירוס מופלאים ובירה Lion המקומית. Souli: מסעדת דגים על הים בכפר הדייגים לאצי הצמוד לעיירה פוליס. הדגים הטריים, המאזטים המצוינים ובירת Keo המקומית אל מול הים הכחול יגרמו לכם להישאר שם הרבה זמן. Zephyros: המסעדה המשפחתית הגדולה והוותיקה בלרנקה עמוסה כל הזמן ומנות הדגים (עדיף) ופירות-הים זורמים לשולחנות ללא הפסק על-ידי צוות מלצרים מיומן. 

לאחר שיטוט בסמטאות בכפר Vasa שבהרי הטרודוס אפשר לנשנש גבינת חלומי ולשתות קפה קפריסאי במסעדת הכפר או במרפסת שלה שמול הכנסייה הוונציאנית היפה שבמרכזו. The Mill: לאחר שיטוט בסמטאות הרובע העתיק של הכפר Kakopetriá, כדאי לאכול במסעדה הטובה היפה הזו הממוקמת בקומה העליונה בבית מידות מעל הפלג, שבנה במו ידיו אנגלי מוזר בעבר, וכיום ממשיך בנו את דרכו. את הארוחה בסגנון קפריסאי מסורתי מוקפד אפשר לסיים באכילת אגוזים מסוכרים תוך שאתם משקיפים על הנוף המרהיב מלמעלה, או במשקה אלכוהולי על הבר העשיר.

אז כמו שכבר אמרנו, כל-כך קרוב, כל-כך דומה, ועם זאת כל-כך שונה. פחות מ-50 דקות של טיסה ועולם חדש של נופים, צבעים וטעמים נפרש לפניכם. לפעמים כל-כך פשוט להשאיר מאחור את טרדות היומיום.

פורסם באתר מעריב